47. FEST: Tihomir Stanić najbolji srpski glumac

Tihomir Stanić na 47. FEST-u proglašen je za najboljeg srpskog glumca za ulogu Dagija u filmu Gorana Markovića “Delirijum tremens”.

Stanić je nagradu dobio u okviru Nacionalnog takmičarskog programa Srpski film (Srbija i prijatelji).

“Tihomir Stanić u ulozi Dagija nas podseća na zalatno doba Jugoslovenskog filma, kada su glumci imali prostor da pokažu raskošnost svog talenta konstanto balansirajući između emotivnog i ironičnog, dramskog i komičnog, uverljivosti i komentara. Snagom svog izraza Tihomir nas vešto uvodi u omiljeni žanr svog reditelja – urnebesnu tragediju. Svojom raskošnom i nesputanom glumačkom igrom Stanić dokazuje duboko razumevanje prema glumačkom zanosu, i bez zadrške ulazi u hrabro problematizovanje profesije, pokazujući svu bedu i sjaj iste”, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

“Delirijum tremens” Goran Marković je radio po sopstvenom pozorišnom komadu inspirisanom sudbinom glumca Predraga Ejdusa, koji govori o velikoj zdravstvenoj krizi čuvenog glumca 2004. kada je bio paralisan… Kasnije je snimljena i tv serija.

– Ejdus je pred kraj života rekao je kako bi voleo da se to snimi. Ejdusa sam video dvadesetak dana pred smrt i rekao mi je nešto što nikad neću zaboraviti. Kazao mi je: “Izvini, ali ja ne mogu da igram.” Zaledio sam se. I film i TV serija su posveta Predragu Ejdusu. Postoji čak i video-klip sa Ejdusom koji peva glavnu temu “Delirijum tremensa”, koji će se pojaviti u filmu i seriji. Predrag Ejdus je bio esencija onoga što zovemo glumac. On je celim svojim bićem bio samo glumac i od toga je i poginuo. Do poslednjeg časa igrao je sa fascinantnom energijom i pritom bio dostojanstven i hrabar – rekao je Goran Marković.

Reditelj kaže da je Ejdus prihvatio da Tika Stanić igra glavnog junaka, odnosno njega.

Govoreći o svojoj roli, Tihomir Stanić kaže:

– Ovo je uloga za koju se pripremate ceo život. Ejdus i ja smo zajedno radili Geteovog “Fausta”. A kad se razboleo, posetio sam ga u bolnici. Tu je bio i Goran, tako da sam prisustvovao njihovom prvom razgovoru kad je začeta ideja da se taj komad napiše. Peca Ejdus je bio čovek velike ljudske otmenosti i profesionalno i privatno. Nastojao sam da ovom ulogom dotaknem tu otmenost koju je on, uprkos izazovima profesije, uvek zračio i značio.

Gorica Popović, koja igra suprugu glavnog junaka, istakla je da je Marković filmom, između ostalog, dubinski skenirao svet glumačke umetnosti, pozorišta i napomenula da je ovo i omaž glumačkoj umetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*