BAKIR IZETBEGOVIĆ O RAZGOVORIMA SA SNSD I HDZ: Iduće sedmice dogovor o novom Savjetu ministara! Pustite nas da spasimo obraz!

SARAJEVO – Predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da bi se već naredne sedmice mogao postići dogovor u vezi s formiranjem novog saziva Savjeta ministara BiH.

Kako je Izetbegović potvrdio on je uputio liderima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku dokument kao osnovu za formiranje Savjeta ministara.

Rekao je da taj “dokument podrazumijeva mir, stabilnost, nastavak svih važnih reformskih procesa, brigu o povratnicima te borbu protiv korupcije, jer se sve treba bazirati na ustavu i zakonima koji su ranije usvojeni”.

Izetbegović je rekao i da je dobio odgovore na taj dokument.

“Možemo reći da su se u BiH okupili i hrvatski i srpski blok te bi i nama trebali dati malo vremena da okupimo što veći broj političkih stranka koje podržava  bošnjačko glasačko tijelo, jer što nas bude više u vlasti reforme će ići lakše i biće manje problema – dodao je Izetbegović.

Ocijenio je da bi uskoro trebala biti oformljena široka koalicija koja će okupiti, “bošnjački dio”.  te je pozvao i stranke unutar bh. bloka koje žele da se tome pridruže da to i učine.

“Što nas je više u poziciji, to je bolje. To je raniji stav SDA izrečen još u oktobru. Kako će oni reagovati jedni na druge, vidjećemo”, kazao je Izetbegović.

Pozvao je javnost da dopusti političarima da nađu neko rješenje koje je najbolji presjek onoga za što su svi zainteresovani i da na taj način BiH nastavi putem naprijed.

“Pustite nam svima da spasimo obraz, da nađemo neko rješenje koje je najmanji presjek onoga za šta smo zainteresovani i da ova zemlja krene naprijed”, zaključio je Izetbegović.

On je dodao da ne vidi razloge zašto bi se Savez za bolju budućnost (SBB) povukao iz te priče ukoliko su svi spremni da ostave prostor drugima da uđu u vlast.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić danas je saopštio da ova stranka neće ući u vlast. Mediji u Sarajevu spekulišu da će u vlast ući Demokratska fronta Željka Komšića.

(SL – agencije)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*