DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU SRPSKOG SARAJEVA: Zločin za koji niko nije kažnjen

ISTOČNO SARAJEVO – Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva obilježen je danas u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježju ubijenoj djeci, služen parastos i održan istorijski čas.

Vijence su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, direktor OŠ “Sveti Sava” Danijela Mrda i članovi porodica poginule djece.

Premijer Višković je rekao da institucije Republike Srpske moraju da istraju na tome da zločinci koji su ubijali srpsku djecu u Srpskom Sarajevu moraju da odgovaraju.

“Ne smijemo zaboraviti. Republika Srpska, srpski narod, naša djeca ovo nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da bude zaboravljeno. Tražićemo dok ovdje postoji srpska glava da za te zločine mora da se odgovara”, rekao je Višković prilikom obilježavanja Dana sjećanja.

Ukazujući da će se pitanjem stradanja srpske djece u posljednjem sukobu u BiH morati da pozabavi i novi Savjet ministara, Višković je poručio da su Srbi za pomirenje i toleranciju, ali počinioci zločina moraju da odgovaraju.

Na današnji dan 11. marta 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene su učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina, koji, nažalost, još nije konačan za sada se nalazi 118 imena ubijene djece Srpskog Sarajeva, a na prostoru cijele Republike Srpske stradalo ih je 475.

Do danas nema nijednog sudskog epiloga ili podignute optužnice za bilo koje ubijeno dijete u Srpskom Sarajevu. (Agencije)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*