OBJAVLJENO KO SU SAVJETNICI MILORADA DODIKA: Emir Kusturica na spisku 11 savjetnika

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik imenovao je režisera Emira Kusturicu za svog savjetnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, objavljeno je danas na stranicama ove institucije.

Kako je navedeno, Dodik će u Predsjedništvu imati ukupno deset savjetnika i šefa kabineta.

Iz kabineta predsjedavajućeg Dodika nije navedeno o kakvoj savjetničkoj poziciji se radi.

Dodik je nakon pobjede na izborima u oktobru prošle godine najavio da će Kusturicu imenovati za savjetnika.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čine: šef Kabineta Danijel Dragičević, te savjetnici: Dragoljub Reljić, Ana Trišić Babić,  Pero Simić,  Nina Sajić, Biljana Bokić, Dragan Vuković, Radovan Kovačević, Emir Kusturica,  Radomir Božić, Boško Tomić i Srđan Perišić.

Imena članova Kabineta pojavila su se na stranici Predsjedništva BiH, nekoliko časova nakon što su sarajevski mediji ranije danas objavili da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine još uvijek nisu javno objavili imena i prezimena osoba koje će ih savjetovati u naredne četiri godine.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić preuzeli su 20. novembra 2018. godine dužnosti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ubrzo nakon toga Dodik, Džaferović i Komšić oformili su svoje kabinete, odnosno imenovali šefove kabineta i savjetnike.

Iako je prošlo više od tri mjeseca od dana preuzimanja dužnosti, članovi Predsjedništva BiH do danas nisu na veb stranicu Predsjedništva postavili informaciju o tome ko su ljudi koji ih savjetuju.

Na novinarska pitanja o tome odgovorio je jedino član Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića koji je na mjesto šefa Kabineta postavio Elvira Čamdžića, dok su kao savjetnici zaposleni Elvir Huremović, Amel Suljević, Damir Džanko, Adis Alagić i Čedomir Lukić.

Javnost je nedavno ostala negativno iznenađena informacijom da je u kabinet člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kao savjetnik zaposlen specijalista interne medicine Rusmir Mesihović.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prema Ustavu BiH zaduženo za vođenje državne spoljne politike, zbog čega je nejasno kakve veze ima interna medicina, gastroenterohepatologija (liječenje i prevencija bolesti crijeva, jetre, žučne kese i pankreasa) i medicinski menadžment s spoljnom politikom i međunarodnim odnosima.

Prema nezvaničnim informacijama, na mjestu šefa Komšićevog kabineta nalazi se Amir Ibrović, dok su Komšićevi savjetnici Nihad Hebibović, Slaven Kovačević, Branimir Jukić i Rusmir Mesihović.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*