PROGRAM RADA PARLAMENTA: Narodna skupština RS planira usvajanje 145 akata

????????????????????????????????????

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Repblike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da je Prijedlogom Programa rada parlamenta Srpske za 2019. godinu predviđeno usvajanje ukupno 145 akata iz nadležnosti Narodne skupštine, od čega su 92 zakonodavne i 53 tematske cijeline.

Obrazlažući Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Čubrilović je rekao da je za prvi kvartal predviđeno sedam zakona i sedam tematskih cijelina, za drugi 32 zakona i 21 tematska cjelina, treći 24 zakona i 13 tematskih cjelina, dok je za četvrti kvartal predviđeno usvajanje 28 zakona, budžet Republike i 12 tematskih cjelina.

Čubrilović je istakao da će Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima donositi i druge opšte i pojedinačne akte, koji nisu sadržani u Programu rada.

Nakon izlaganja Programa rada, Narodna skupština Republike Srpske danas je prekinula redovnu sjednicu koja će biti nastavljena u utorak, 12. marta.

Najviše polemike na današnjoj sjednici izazvao je prijedlog vlade da na dnevni red sjednice po hitnom postupku uputi Prijedlog zakona o igrama na sreću.

Višković je rekao da se Vlada odlučila na taj potez po hitnom postupku jer lobiji iz Srpske i regiona, koji su veoma jaki  koriste i pojedine poslanike pokušavajući da zaustave donošenje ovog zakonskog akta.

– Ne želimo da dozvolimo lobistima da spriječe donošenje ovog zakona, jer budžet Republike Srpske trpi konkretnu štetu –  kaže Višković.

On je rekao da je ovo liberalan zakon kojeg predlaže Vlada i da će samo u ovoj godini, zahvaljujući njemu, biti udvostručen prihod u budžetu od najmanje 26 miliona KM.

O zakonu o igrama na sreću raspravljaće se u nastavku sjednice u utorak, a Višković je rekao da je tako odlučeno da bi opozicija čiji su poslanici tražili njegovo skidanje s dnevnog reda kako bi mogli da se upoznaju s njegovim sadržajem, imala vremena da to i učini.

Premijer Srpske je rekao da je donošenje ovog zakona od vitalnog interesa za RS.

“Odgovorno tvrdim ne pripremamo ovaj zakon nikakvom tajkunu ili lobisti. Prozovite me za jedan mjesec  ako bude tako. Ne namještam ovaj zakon lobistima nego budžetu RS”, rekao je Višković.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, je rekao da razumije premijera da postoji pritisak na njega i na Vladu, ali da nije u redu da poslanici nisu dobili zakon da se s njim upoznaju.

“Ako je zaista interes RS, onda vas molim da raspravimo zakon na zatvorenoj sjednici ako treba, ali da i mi poslanici znamo šta usvajamo”, rekao je on.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*