DODIK: Zastoj zbog MAP-a, IZETBEGOVIĆ: Stvari se kreću, sve će biti riješeno u martu

SARAJEVO – Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas nakon razgovora sa predsjednicima SDA i HDZ-a BIH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem da je do zastoja u pregovorima o formiranju Savjeta ministara došlo zbog MAP-a.

„Ovo pitanje ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga, ali racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz Republike Srpske smatramo da treba biti drukčije. Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno“, kazao je Dodik govoreći o ulasku BiH u NATO.

On je dodao da nema različitih stavova kada je u pitanju evropski put BiH i da konsenzus oko toga nije upitan, kao ni i oko mehanizma koordinacije.

„Ovdje smo razgovarali kao predsjednici tri partije. Pozicioniranje partija kada je riječ o Savjetu ministar je izvjesno i nema spora oko toga da bi predsjedavajući Savjeta. Došlo je do zastoja jer se pitanje MAP-a postavilo kao prethodno pitanje formiranja Savjeta ministara”, rekao je Dodik.

On je rekao da i SDA i HDZ i  svi u FBiH misle da BiH treba da se kreće prema NATO-u.

„Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno. Petog oktobra ćemo potpisati sporazum o romingu, kako bi imali jefitniji roming. Želim da se zahvalim Komšiću i Džaferoviću što smo učinili napore i dogovorili se”, poručio je Dodik.

Izetbegović je rekao da će  pokušati da proizvedu papir koji će zadovoljiti sve tri strane.

“Kao što sam rekao, mislim da se lagano stvar kreće u pravom smjeru. Bh. blok sada ima stav da neće da uđe u vlast, vidjećemo ko hoće. Mislim da će sve biti riješeno u martu mjesecu, kompletna struktura, ako smo uopšte u stanju da riješimo probleme”, kaže on.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*