Lene: Promjena granica Srbije i Kosova nije isključena

BRISEL – Bivši generalni direktor Sekretarijata za Zapadni Balkan u Savjetu EU Štefan Lene smatra da je svako rješenje kosovskog pitanja koje će voditi promjeni granica komplikovano i teško, ali da ga ne bi u potpunosti isključio i da ne mora obavezno da ima negativne posljedice.

Sve zavisi od okolnosti i datih garancija dvije strane, rekao je u intervju za RSE dugogodišnji austrijski diplomata, sada ekspert Carnegie Europea za Brisel i EU.

Lene kaže da je jasno da je dijalog Kosova i Srbije u stagnaciji već dugo i da je to veliko skretanje pažnje sa reformi i kod jednih i kod drugih i prepreka da se kreću napred prema EU.

Prema njegovom mišljenju, rukovodstva u Beogradu i Prištini izgledaju spremno i misle da su na putu da pronađu rješenje ovog pitanja, sveobuhvatno rješenje, što je jedan od uslova i da Srbija krene naprijed prema EU.

“Precizne činjenice o mogućem sporazumu veoma je teško procijeniti. Lično mislim da je sve što vodi promjeni granica suštinski veoma komplikovano i teško, ali ga ne bih isključio u potpunosti, jer zavisi od okolnosti i datih garancija, a zavisi i od posljedica po susjedne države u regionu”, rekao je Lene.

Kako kaže, za to rešenje ne bi rekao da je njegovo poželjno rješenje, ali ga ne bi isključio u potpunosti.

Smatra da ono ne mora neophodno proizvesti negativne posljedice i biti loša stvar.

Upitan da prokomenatriše to što cijela EU nema isto mišljenje o pitanju promjene granica i razmjene teritorija – visoka prestavnica Federika Mogerini i evropski komesar za susjedsku politiku Johanes Han su “za” dok se Berlin za sada protivi, on kaže:

“Prema onom što sam do sada čuo od Prištine i Beograda nije izgledno da će biti govora o tome u sljedećih nekoliko sedmica, ali, kao što sam rekao, promjena granica je uvek problematična i teška i razumljivo je da su neke države veoma skeptične po tom pitanju”.

On kaže da su sa druge strane stvarni partneri u ovom dijalogu su Priština i Beograd i da misli da će međunarodna zajednica pratiti veoma pažljivo na svaku odluku koju će proizvesti dijalog.

Smatra da su naročito na Kosovu mišljenja veoma podeljena.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*