PORAZ TEREZE MEJ: Donji dom britanskog parlamenta ponovno odbio Sporazum o Brexitu

LONDON – Iako im je Brisel dao posljednju šansu i odobrio jednu, ali ključnu garanciju, zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta večeras su ponovno odbili Sporazum o Brexitu kojeg je premijerka Tereza Mej posljednjih 18 mjeseci neumorno dogovarala s Evropskom unijom.

Sa 391 glasova protiv i 242 glasa za, britanska premijerka Tereza Mej večeras je doživjela još jedan politički poraz, a Ujedinjeno Kraljevstvo samo 17 dana prije napuštanja Evropske unije i dalje nema odgovor na pitanje kako će i kada, pa ni hoće li na kraju napustiti Uniju.

– Premijerka večeras treba konačno da shvati da je njen sporazum mrtav i da je došlo vrijeme da raspiše nove izbore i nekome drugome prepusti upravljanje državom u ključnim trenucima – kaže opozicija.

Iako je većina torijevaca večeras ipak podržala novi prijedlog svoje premijerke, više od 70 ih je glasalo protiv oglušivši se pritom na stranačku zakletvu čime su dali do znanja što misle o mandatu Tereze Mej.

S druge strane parlamenta, samo tri poslanika iz redova Laburističke stranke koji su odlučili ignorisati jasne instukcije predsjedništva, glasavši za usvajanje sporazuma.

Laburisti su najavili da će okupiti poslanike oko svog rješenja za Brexit, naglasivši pritom da se nadaju prijevremenim izborima, a Škoti su istakli da je nužno raspisati još jedan referendum.

Britanska premijerka je početkom sedmice otišla u Strazbour kako bi na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta pokušala dobiti pravne garancije za najsporniju tačku Sporazuma o Brexitu; irski zaštitni mehanizam. Riječ je o trenutno jedinom, ali vrlo kontroverznom rješenju granice između Sjeverne Irske, teritorija Ujedinjenog Kraljevstva  te Republike Irske, članice EU u periodu nakon Brexita.

Najsporniji dio tog mehanizma je činjenica da bi njim Sjeverna Irska de facto ostala u Uniji do pronalaska ‘boljeg rješenja’, što u dosadašnjem tekstu sporazuma nije bilo vremenski ograničeno. Taj je prijedlog posljednjih mjeseci podigao mnogo prašine zato što je zabrinuo većinu britanskih poslanika, pa je Mej odlučila da traži nove pravne garancije Brisela.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker početkom sedmice je  premijerki Mej dao novi ustupak, jasno naglasivši pritom da je to posljednji kompromis na koji je Brisel spreman.

– S obzirom na angažman koji će Unija i Ujedinjeno Kraljevstvo uložiti u pronalazak alternativnog rješenja vjeruje se da će isti biti nađen do 31. Decembra 2020. godine – stoji u zajedničkoj izjavi britanske vlade i Evropske komisije, u kojoj se prvi put u bilo kojem kontekstu pomenuo rok za ukidanje zaštitnog mehanizma.

Međutim, britanski parlamentarci Junckerovu garanciju nisu interpretirali kao ‘novo rješenje’, zato što su tokom današnje sjednice istakli da se njom opasnost smanjila, ali ne i uklonila.

U pismu koje je Juncker uputio svom kolegi predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku navedeno je da je Komisija uz blagoslov irskog premijera Lea Varadkara već odobrila garanciju te da predlaže Vijeću da učini isto, naglasivši pritom da ‘treću šansu London neće dobiti’.

Od Brexita nas dijeli manje od 17 dana, a još uvijek postoji jako puno realnih epiloga sage.

Ponovno se špekuliše da će premijeka Tereza Mej ovih dana sama podnijeti ostavku, a radikalniji analitičari govore o mogućnosto pada vlade i raspisivanju prijevremenih izbora.

Ako sutra poslanici glasaju i protiv ‘tvrdog’ Brexita, u četvrtak će na dnevnom redu Donjeg doma biti još jedno istorijsko glasanje; ono o privremenom odgađanju   napuštanja Evropske unije. U slučaju da se parlamentarci usuglase barem oko tog pitanja, njihovu odluku potom treba da odobri preostalih 27 članica Unija, koje prema sadašnjim saznanjima nisu oduševljene tim rješenjem.

Naime, evropski čelnici smatraju da nema smisla privremeno odgoditi Brexit, ako je već jasno rečeno da novih pregovora neće biti.

Takođe, od izbora za Evropski parlament dijeli nas samo dva mjeseca, pa čelnici strahuju da bi odgađanje Brexita zasjenilo kampanju za nikad važnije izbore.

U Junckerovu pismu navedeno je da London može odgoditi Brexit najkasnije do 23. maja 2019. godine, jer će u suprotnom prema odredbama Lisabonskog ugovora morati da raspiše izbore čak i u slučaju da će svoje poslanike u Brisel poslati na nekoliko sedmica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*