PATRIJARH SRPSKI O KOSOVU: Bitno je da država i crkva zajedno traže rješenje

BEOGRAD – Patrijarh Spske pravoslavne crkve Irinej rekao je da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reaguju na problem, u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

U Patrijaršiji je rano jutros održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i patrijarha SPC Irineja. Povod za taj sastanak je Platforma za dijalog sa Srbijom koju je usvojila kosovska skupština.

Patrijarh Irinej rekao je poslije sastanka da je razgovarano o stanju u zemlji, posebno na Kosovu i Metohiji, gdje iz dana u dan postaje, kako kaže, situacija sve teža.

Naglasio je da su ovakvi sastanci veoma važni i potrebni, te poželjni da budu češći, čim se problemi javljaju.

“Bitno je da zajedno država i crkva traže najbolje rešenje i stav”, rekao je patrijarh.

Vučić je obraćajući se medijima rekao da je nasastanku preneo patrijarhu Irineju šta sadrži paltfoma Prištine i obrazložio koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi.

“Zahavalan sam patrijarhu i članovima Sinoda SPC, koji su imali volje da me saslušaju. Mi smo doneli patrijarhu i ostalima tekst paltforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogardom i upoznali ih sa svim akcijama i šta su činili – od nesprovodjenja Briselskog sporazuma, preko taksi, do paltforme koja je u stvari pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize i izazivanje problema, a ne rešavanje problema”, reka je Vučić. (agencije)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*