Britanski parlament: Promjena granica na Kosovu je prijetnja za BiH

LONDON – Britanski parlamentarci tokom rasprave o granicama na Balkanu poručili su da se protive toj ideji, jer bi promjena granica na Kosovu bila prijetnja i za BiH.

John Grogan iz Laburističke stranke je izjavio da je „sretan što je predsjednik Kosova prošle sedmice izjavio da neće biti razmjene teritorija“.

– Prošle godine govorio je o razmjeni teritorija sa Srbijom, ali to je bilo pogrešno. Mnogo novca potrošeno je na lobiranje u korist ovog slučaja u Londonu i u drugim zemljama, i sretan sam što je predsjednik promijenio mišljenje. Premijer i parlament bili su upravu što su uznemireni zbog tog prijedloga, jer bi on mogao destabilizovati zemlju – rekao je Grogan.

Britanski državni ministar za Evropu i SAD Alan Duncan smatra da Kosovo i Srbija trebaju da slijede primjer Sjeverne Makedonije i Grčke.

Prema njegovim riječima, na Kosovu je da suspenduje takse i omogući nastavak dijaloga.

– U najboljem interesu Kosova je da očuva momentum i postigne dogovor. Velika Britanija vjeruje da je sporazum utemeljen na promjenama granica prijetnja stabilnosti Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Promjene granica bile bi opasne i koristili bi ih drugi u regiji i drugdje – kazao je Duncan.

Naveo je da bi se strane trebale skoncentrisati na postizanje dogovora koji bi ojačao sigurnost i stabilnost na načelima multietničnosti.

Snažne zemlje poput Velike Britanije i Njemačke poručile su da se protive ideji o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije. S druge strane, SAD su izjavile da će prihvatiti svaki dogovor koji dvije zemlje postignu.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je kako je “ideja o promjeni granica stara ideja koju je osmislila Srbija”. Rekao je i to da je ruski predsjednik Vladimir Putin takođe  “zainteresovan za promjene granica na Balkanu, jer želi obnoviti uticaj Rusije na zemlje koje su ranije bile pod uticajem SSSR- a”. (IBNA)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*