DAN NAKON ŠTO SU PONUĐENI SPORAZUM ODBACILI: Britanski parlament izglasao da nema izlaska iz EU bez sporazuma

LONDON – Poslanici Predstavničkog doma britanskog parlamenta su tijesnom većinom od četiri glasa: 312 za i 308 protiv izglasali da se odbija izlazak iz Evropske unije bez sporazuma.

Riječ je o  amandmanu koji je predložila konzervativna poslanica Karolina Spelman i u njemu se odbacuje Brexit bez sporazuma u bilo kojem scenariju.

Vlada je bila predložila zaključak: da parlament ne želi napuštanje EU bez sporazuma 29. Marta te da je bazična legalna pozicija napustiti EU bez sporazuma ako ne postoji sporazum koji je ratifikovao parlament. Zbog toga je premijerka Tereza Mej pozvala da se glasa protiv amandmana poslanice Spelman i doživjela još jedan poraz.

Posebno je interesantno da je Spelman u srijedu odustala od svog amandmana, ali je on zbog podrške supotpisnika, od kojih su neki iz Laburističke stranke, bio stavljen na glasanje i izglasan.

Premijerka Mej je nakon glasanja izjavila da nije riješen fundamentalni problem: ako poslanici žele isključiti mogućnost izlaska bez sporazuma tada moraju glasati za neki sporazum – jedini predložen je njezin. Naglasila je da je zakonska odredba vrlo jasna: UK će napustiti EU bez sporazuma ukoliko se nešto drugo ne dogovori. “Odgovornost je na svakom članu Doma da zaključi šta je to”, rekla je Mej.

Britanska vlada je večeras  najavila da će u četvrtak, kad će se glasati o produženju roka za izlazak iz EU, predložiti odgađanje do 30. juna ako parlament prihvati sporazum o izlasku do 20. marta. Naime, 21. marta se održava summit EU na koji premijerka Mej mora donijeti neku odluku.

Iz Brisela je već stigla  vrlo jednostavna reakcija: “Nije dovoljno glasati protiv izlaska bez sporazuma – morate se dogovoriti oko sporazuma. A sporazum postoji, dogovorila ga je premijerka Mej i EU ga je spreman potpisati odmah”.  (agencije)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*