ISTORIJSKI DAN: Parlament Velike Britanije glasa o Brexitu

LONDON – Premijerka Velike Britanije Tereza Mej dobila je pravno obavezujuće garancije za Brexit od Evropske unije, dan uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu.

Mej se u ponedjeljak u Strazburu sastala s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, u posljednjem pokušaju da dobije garancije koja bi njen ranije ispregovarani sporazum s EU učinila prihvatljivim britanskim zastupnicima.

– Danas smo osigurali pravno obavezujuće izmjene – rekla je Mej na zajedničkoj konferenciji za novinare s Junkerom, 17 dana prije nego bi Velika Britanija trebala izaći iz EU.

Mej je najavila tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju – za koje je kazala da im je cilj riješiti najsporniji dio sporazuma o razlazu, tzv. backstop.

Backstop je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita, za koji se dio britanskih zastupnika boji da bi zadržao Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz EU bez vremenskog ograničenja. (agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*