KO SU GOSPOĐE KLANA ĐUKANOVIĆ, Lidija i Gabrijela u sjeni moćnih muževa

Najćešće se može pročitati da je dugogodišnjeg vladara Crne Gore i Lidiju spojila košarka kojom su se oboje bavili u mladosti. Romansa je počela 1980. godine, a krunisana je brakom u februaru 1988, tri godine prije nego što je Milo postao najmlađi premijer u Evropi

Rame uz rame već tri decenije koliko vedri i oblači Crnom Gorom uz Mila Đukanovića stoji jedna žena. Njeno ime je Lidija, prva i zvanična gospođa Đukanović. To prezime nosi i jedna Gabijela čiju su ispovijest ovih dana prenosili brojni regionalni mediji, ali uz Đukanoviće prethodnih godina vezivala su se i pojedina poznata imena sa estrade.

O privatnom (ali i poslovnom) životu Ace Đukanovića, starijeg od dvojice braće, malo šta se sa sigurnošću može reći. Poznato je da ima kćerku iz ranijih veza, a već nekoliko godina u braku je sa Gabrielom Đukanović (rođena Tanese), bivšom rukometašicom reprezentacije Rumunije i rukometnog kluba ŽRK “Budućnost” čiji je Đukanović predsjednik i finansijer.

Upravo ona, u svojoj autobiografiji “Više se ne bojim” opisala je trenutak kada su se upoznali i kako im je, kako je napisala, Sveti Vaslije Ostroški, pomogao da se spoje i zavole.

Prva dama Crne Gore je Lidija Đukanović, devojački Kuč. Iako je Milova saputnica tačno 31 godinu, o njoj se malo zna.

Najćešće se može pročitati da je dugogodišnjeg vladara Crne Gore i Lidiju spojila košarka kojom su se oboje bavili u mladosti. Romansa je počela 1980. godine, a krunisana je brakom u februaru 1988, tri godine prije nego što je Milo postao najmlađi premijer u Evropi, piše Blic.

Iste godine par je dobio sina Blaža, kome su ime dali po Đukanovićevom pradedi koji je bio ban Zetske banovine za vreme Kraljevine Jugoslavije i četnički general tokom rata.

Lidija je u međuvremenu napustila košarku i okrenula se pravu kojim se i danas bavi. Poznato je da je radila u Prvoj banci, najstarijoj finansijskoj instituciji u Crnoj Gori, čiji je većinski vlasnik njen djever Aco Đukanović, a u kojoj je do 2013. godine udio vlasništa imao i njen muž Milo.

Lidija se povremeno pojavljuje u javnosti sa suprugom, mada ne daje izjave i intervjue. Ipak, u medijima se često citira njena navodna izjava da “Mila voli ne zato što je njen suprug i funkcioner, već što je svaki dan bez njega izgubljen”.

Prva dama Crne Gore zaljubljenik je u modu i skupe modne komade, poput Dior torbice koju je nosila u Parizu u novembru prošle godine gdje je pratila supruga na obilježavanju 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Iako je zvanična, Lidija izgleda nije bila i jedina žena u životu Mila Đukanovića prethodnih godina. Povremeno, mediji su Đukanovića povezivali sa brojnim poznatim ženama iz javnog života Crne Gore i Srbije, a vjerovatno najpoznatija priča vezana je za pjevačicu Jasnu Milenković Jami.

Romansa datira iz devedesetih godina prošlog vijeka, a prate je brojni mitovi – od toga da je folk zvijezda Milu navodno posvetila pjesmu “Šta radiš ti u srcu mom”, pa do legendarne priče o avionima i helikopterima.

Dvije decenije kasnije i sama je progovorila o tome.

– Bila sam jedna od najpopularnijih pjevačica u zemlji. On u tom momentu doživljava političko uzletanje koje nije moglo da se zaustavi – rekla je svojevremeno u emisiji “Bulevar B92” i dodala: Ako je hladno vrijeme i snijeg, ne mogu ja kolima za Podgoricu. On je zato slao helikopter i mali avion po mene. Veoma lako sam i brzo stizala na dešavanja koja su tamo bila. Ja kad dođem tamo oni kažu “Evo ga, stigao je naš dragulj”. Jednostavno, ja sam bila miljenica.

Još jedna Đukanovićeva afera punila je novinske stupce – navodna ljubav sa 23 godine mlađom manekenkom iz Nikšića Jelenom Šćepanović.

Afera je buknula 2011. godine kada su medije preplavili naslovi poput “Milo Đukanović ostavlja ženu, voli 23 godine mlađu ljepoticu” (24sata.hr) i “Žene i satovi: Milo Đukanović se razvodi zbog manekenke Jelene Šćepanović” (Slobodna Dalmacija) uz tvrdnje da se “iz krugova bliskih poznatom paru može čuti da su oboje veoma zaljubljeni”.

Ubrzo se pojavila informacija da je lijepa Jelena trudna, pa čak i da čeka blizance. Zbog afere koja je podigla veliku prašinu, Jelena se navodo u poodmakloj trunoći preselila u Rim i to na Đukanovićev nagovor, koji joj je u gradu vječnosti otvorio agenciju za podaju avionskih karata.

Najmoćniji čovjek Crne Gore ovu aferu nije komentarisao, ali jeste vjenčani kum bračnog para Đukanović, Goran Rakočević, koji tvrdi da je cijela priča izmišljena.

Iako zvanično bogatiji od roditelja i uspješan u svijetu biznisa, najmlađi Đukanović i sin predsjednika Crne Gore, ne voli da se eskponira. Često se navodi da je Blažo Đukanović ljubitelj noćnog života, ali i da je u stabilnoj dugogošnjoj vezi.

Ipak, da iver ne pada daleko od klade, pokazuje i snimak koji se prije dve godine pojavio u medijima, a na kojem se vidi kako se nasljednik “prve familije” provodi u kafani u društvu srpske folk pjevačice Milice Pavlović.

Nagađalo se da li je mladi Crnogorac pao na Miličin šarm, ali se niko ovim povodom nije oglašavao.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*