Šta je Marijan iz Livna otkrio američkim agentima: Ovo je lažni Tito, pravi nije imao dva prsta

U jednom od hiljada dokumenta o Josipu Brozu Titu s kojih su prije nekoliko godina Amerikanci skinuli oznaku tajnosti navodi se da predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito nije pravi Josip Broz, nego ruski agent koji je Brozov identitet uzeo 1937. kada je pravi Tito nestao u Rusiji.

Sve to Amerikancima je 1955. godine ispričao izvjesni Marijan Džon Markul, rođen je u Livnu  1909. On je bio naturalizovani američki državljanin od 1944. U SAD je emigrirao 1936. godine i oženio Amerikanku.

Markul je posjetio Jugoslaviju 1953 i razgovarao s Titom u dvije odvojene prilike. Bio je kod njega jedan sat i tada je primjetio da maršal Tito ima pet prstiju na svakoj ruci, a pravom Titu nedostajali kažiprst i srednji prst na lijevoj ruci.

Takođe je primijetio da je Tito s kojim se sreo 1953. vrlo dobro obrazovan za razliku od pravog Tita koji nije bio dobro obrazovan, a nije znao ni da svira klavir.

U izjavi koju je po povratku u SAD dao FBI Markul je rekao da je pravi Tito, njemu poznat kao Josip Broz, visok oko 180 centimetara, a da je čovjek s kojim se sreo 1953. bio visok samo oko 160. Takođe je rekao da je čovjek koga je sreo 1953. imao blagi ruski naglasak i govorio mekim glasom, dok je Tito kakvog on poznaje govorio oštrije i grublje. Markul je tvrdio i da pravi Tito nije bio zdrav i da je imao tuberkulozu te da je nestao 1937. kad je bio u Rusiji.

On je sa pravim Titom razgovarao 1928. u Jugoslaviji i opet ga je vidio u Parizu 1935. ili 1936.

Nakon posjete maršalu Titu 1953. u Beogradu,  Markul je posjetio svoju sestru Anu u Zagrebu, koja je bila udata za ljekara Borisa Gorića.  Sestra ga je pitala kako je prošao susret s Titom i misli li da je to pravi Tito. On joj je odgovorio da nije.

“Sestra mu je tada rekla da ona i njen muž, kao i neki drugi u Jugoslaviji, ne vjeruju da je čovjek koji se predstavljao kao maršal Tito pravi Tito. Rekla mu je da su ga nakon 1937. čuli kako govori na radiju i primijetili promjenu naglaska te da je taj čovjek koji se sad predstavlja kao Tito imao ruski naglasak. Markul dalje tvrdi da je njegov otac Ivan, koji ima 89 godina i još je živ, poznavao pravog Tita i radio u istom gradu u Jugoslaviji i da prema mišljenju njegovog oca čovjek koji se predstavlja kao Tito nije isti Tito koji je 1937. bio tajnik Komunističke partije”, navodi se u izjavi koju je Markul dao američkom FBI.

Američkim agentima rekao je da njegove navode može da protvrdi i izvjesni Živko Topalović (iz Francuske) koji je  dobro poznavao Tita jer je bio u jugoslavenskoj vojsci i na konferenciji s Titom. Kako  je prenio agentima taj Topalović vjeruje da je osoba koja se predstavlja kao Tito ruski general Nikolai Lebkdev.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*