Ko je žena koja će voditi Chanel

Virginie Viard od mode je oduvijek više zanimala kostimografija, no onda je 1987. upoznala Karla Lagerfelda. Oduševio se i zaposlio je u Chanelovu odjelu vezenja. Godinama ga je pratila na njegovom poslovnom putu, a on je odavno odredio za svoju nasljednicu.

Istog dana kad je u elitnom pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine Karl Lagerfeld posljednji put udahnuo, čelnici te glasovite modne kuće svijetu su obznanili da će velikog Karla naslijediti tajnovita i izvan modnih krugova slabo poznata Virginie Viard, njegova najbliža saradnica.

Vlasnici Chanela, braća Alain i Gérard Wertheimer, inače unuci Pierrea Wertheimera, investitora uz čiju je financijsku pomoć Coco Chanel 1924. pokrenula Parfums Chanel, time su, priča se, samo blagoslovili odluku koju je sam Lagerfeld donio još – što se i iz spomenutog intervjua može iščitati – godinama ranije.

Virginie Viard rođena je, kao najstarija od petero braće, 1969. u francuskom Dijonu u porodici koja se godinama bavi proizvodnjom svile – biznis su pokrenuli dizajneričini baka i djed s majčine strane.

Kako je odrasla okružena modom i tkaninama, nikoga nije iznenadilo kad je odlučila upisati Le Cours Georges, modnu školu u Lyonu, ali nije upisala modni dizajn, nego dizajn tekstila. Umjesto slavnih dizajnera i modnih kuća – Chanel joj je kao mladoj bio “dosadan” i “star” – Virginie Viard oduvijek su inspirirale heroine francuskog novog vala.

Viard je čim je upisala studij odlučila karijeru graditi upravo u svijetu filma te se počela baviti filmskom, a zatim i kazališnom kostimografijom. Svoj profesionalni put počela je kod kostimografkinje Dominique Borg te zahvaljujući njoj radila s velikom Isabelle Adjani, Juliette Binoche, redateljem Brunom Nuyttenom te brojnim velikanima evropskog filma, a vrlo brzo shvatila je da njezino srce pripada modi.

Zahvaljujući poznanstvima njezine porodice – Viard je ekstremno zatvorena i o detaljima iz njenog porodično života nije poznato gotovo ništa, francuska dizajnerica 1987. upoznala je Karla Lagerfelda, i to zahvaljujući vođi protokola princa Rainiera. Kaisera, koji je u tom trenutku već četiri godine predsjedavao Chanelom, osvojila je odmah i dobila posao u odjelu vezenja. Vrlo brzo, tim je istim odjelom počela i upravljati, a kad je Lagerfeld 1992. nakratko naputio Chanel da bi prihvatio poziciju kreativnog direktora u još jednoj poznatoj francuskoj modnoj kući – Chloé, Viard je otišla za njim.

“Nisam primijetila nikakvu razliku, i dalje sam radila s Karlom. Moja mama i sve moje tete nosile su haljine Chloé. Oduvijek mi se sviđala ta kuća”, rekla je Viard u intervjuu za francuski Crash.

A kako su u Chloé zajedno došli, tako su iz nje, pet godina kasnije, zajedno i otišli. Vratili su se, jasno, nazad u Chanel, gdje je Viard preuzela koordinaciju haute couturea, da bi 2000. počela rukovoditi i ready-to-wear kolekcijama. Njen je posao bilo pretakanje Lagerfeldovih ideja u stvarnost pa je tako za svih osam kolekcija u godini (Chanel izbacuje najviše kolekcija godišnje) birala materijale, komunicirala s dobavljačima, koordinirala timove. Ukratko, radila je sve osim skica.

Njen je posao, kako je sama rekla, bio učiniti Karla sretnim.

“Virginie je najvažnija osoba, ne samo za mene, nego za atelijer, za sve”, emotivan je bio Lagerfeld u Netflixovu dokumentarcu “7 Days Out” koji prikazuje sedmodnevno ludilo uoči prikazivanja couture kolekcije za proljeće 2018.

Baš poput mentora, kojeg posljednjih desetljeća gotovo pa nije bilo moguće vidjeti i u čemu osim u bijeloj košulji, crnom odijelu i tamnim sunčanim naočalama, ni Viard ne robuje trendovima. Gotovo cijeli život vjerna je istoj frizuri – svojoj tamnoj, prirodno valovitoj, nonšalantno raspuštenoj kosi i dugim, dubokim šiškama te jednostavnim, svevremenskim, pomalo rokerskim komadima. Kada nije u crnim skiny trapericama i kožnoj jakni iste boje uparenoj s dramatičnim smokey eyeom, Viard najradije bira traperice i traper jakne, a u svečanim prilikama decentna tamnoplava baršunasta odijela ili crne haljine jednostavnih krojeva s detaljima od perja – po mjeri Karla Lagerfelda.

Unatoč tome što je oduvijek fascinirana modom, Viard tvrdi da je moda sama ne inspirira. Prati, naravno, što se događa u industriji, ali po ideje radije odlazi u pozorište, među stranice neke dobre knjige, sluša muziku. Inspiriše je i njen sin dvadesetineštogodišnjak Robinson Fyot, koji je čak jednom prošetao Chanelovom pistom i to na cruise reviji 2014., ali i njezin životni partner, glumac i muzičar Jean-Marc Fyot.

U objavi za medije kojom je svijetu obznanjeno da je Viard nova kreativna direktorica Chanela – i to prva žena na čelu kuće nakon Coco – stoji da će Lagerfelda zamijeniti njegova najbliža saradnica s kojom je radio više od 30 godina. Nastaviće da gradi tamo gdje je on stao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*